Följ med på en underhållande slöjdterapi där den surrande frågan är: Varför ska man slöjda?

Var med när Jonatan Malm finner 5 synnerligen goda skäl att göra just det. Se hur hans femton år i hemslöjdsmammans knä, och hans utflykter i utmarkerna, tillslut gett honom dessa slutsatser. På vägen får vi skymtar av ett trädrikt landskap, hur man slöjdar sin egen foppatoffel, det slöjdade trumsetet, dotterns granrotshotrod, technohojen, klimatångestladdat allmogemåleri och mycket annat.

Med bilder, filmer, musik och såklart en del snack når vi ytterligare en bit i jakten på slöjdens kärna. Hur lär man sig någon annanstans. Här snackar vi varför.

Sagt om föreläsningen "Jag är ett träd":

"Hur kan man använda uråldrig hantverkskunskap i nuet och framtiden på ett konstruktivt och hållbart sätt och dessutom leva på det? 

Jag tror att Jonatan Malm i sitt föredrag ”Jag är ett träd – 5 skäl att slöjda ” närmar sig svaret på den svåra frågan. Inte nog med det; Jonatan har förmåga att roa sin publik genom en mångfald av talanger och uttryck. Han framträder som filmare, musiker, skribent, berättare/entertainer och inte minst som en mycket kunnig slöjdare. 

Som publik blir man hela tiden överraskad och får lära sig mycket om skogens material och hur lätt en kunnig hantverkare hanterar sina verktyg. Några kanske skulle kalla Jonatan en nostalgisk romantiker men man kan också säga att det handlar om civilisationskritik och ett nytt slags kreativt entreprenörskap fjärran från det som riskkapitalisten bedriver. Det handlar om hantverkets poesi och estetik samt om en livsstil som bidrar till en hållbarare värld."

Eva Ohlsson
fd kanslichef på Nämnden för hemslöjdsfrågor.

”Att kvalitet, konstnärlighet och entreprenörskap går att förena är Jonatan Malm ett levande exempel på. I sitt mycket inspirerande och kreativa föredrag ”Jag är ett träd” berättar Jonatan om hur han kommit dit där han är idag; en oberoende slöjdare, full av fantasi och yrkeskunskap, som kan leva på sitt hantverk."

Theresia Holmstedt Jensen
Koordinator Kreativa Näringar, Region Dalarna